Кар’єра для студента: на проєкт без комерційного досвіду

Categories: HRAutomotiveCommunicationsConsumer and RetailFinancial ServicesHealthcareManufacturing and IndustrialMediaTechnology

Автор: Юлія Марсо, Recruitment specialist, Consultant, GlobalLogic Ukraine

Попит на технічних спеціалістів залишається високим, проте багатьом початківцям часом нелегко знайти проєкт у сфері IT. Причина банальна — відсутність комерційного досвіду, який, зазвичай, є ключовою вимогою. Але як отримати цей самий досвід? На перший погляд, це звучить як нонсенс – аби потрапити на проєкт, тобі потрібен досвід участі на проєкті. Проте, шляхи існують!

Студенти ІТ-спеціальностей очікують, що після закінчення навчального закладу вони з легкістю отримають бажану позицію в ІТ-компаніях, але, зазвичай, той обсяг знань, який надає їм ВНЗ, недостатній. Не дивно, що після ряду невдалих інтерв’ю молоді спеціалісти починають шукати додаткові IT-курси.

Перш за все, куди вони спрямовують свої пошуки – власне, ІТ-компанії. Так, лідери ринку подекуди пропонують позиції trainee (свого роду “проба пера”, що передбачає і навчання, і участь на реальному проєкті) або ж курси, де студенти здобувають необхідні навички та знання, щоб згодом долучитися до команди.

Проте, таких пропозицій небагато. За даними DOU на січень 2020 року всього 9% ІТ-компаній мають пропозиції для кандидатів з досвідом менше ніж один рік. Тим приємніше відзначити, що GlobalLogic – серед тих, хто надає таку можливість!

Які зовнішні навчальні програми існують в GlobalLogic?

Є два типи:

GL BaseCamp – курс для студентів без досвіду, але з хорошою базою знань з програмування і хочуть доповнити їх практичним досвідом та поспілкуватися із досвідченими експертами у галузі IT. наприклад в C ++, .NET, Java, JS, QA, Embedded.

GL ProCamp – більш поглиблена програма для інженерів з досвідом. Наприклад, якщо ви C++ розробник із хорошим досвідом у Linux, то на GL ProCamp ви можете опанувати Linux Kernel чи AOSP. Або, якщо ви Java чи JS розробник, ви можете вивчити нові фреймворки. Також можна поглибити навички QA Automation, DevOps, BigData, Embedded та вийти на новий експертний рівень.

В рамках цієї колонки ми зосередимось на першому пункті, а саме – GL BaseCamp.

Як потрапити на курси?

Є простий алгоритм. Майбутньому студенту чи студентці потрібно:

  • Відповісти на декілька питань про вас.
  • Пройти вступне тестування або виконати завдання.
  • Пройти загальне та технічне інтерв’ю з експертами GlobalLogic
  • Дочекатись запрошення на курс.
  • Бінго!

Як проходить навчання?

Кожен курс розрахований в середньому на 20 студентів, звичайно реєстрацій завжди більше, середня кількість на один курс – до 300 реєстрацій, залежно від напряму. Навчання проходить, як правило, два рази на тиждень, по дві години, в ранковий або вечірній час.

Курси об’ємні, читаються 2-3 місяці групою тренерів, кожен з яких покриває декілька тем Курсами спільно опікуються представники вишів та тренери компанії GlobalLogic. Лектори та ментори дають теоретичну базу та доповнюють її реальними кейсами та прикладами з практичного досвіду у сфері IT.

Коли курс підходить до завершення, у студента є можливість розглянути відкриті trainee пропозиції у GlobalLogic.

Як це все працює?

Варто зауважити, що навчання на GL BaseCamp проходить за поглибленою програмою. Власне тому, на курсах відносно мало теорії, а більшість часу зосереджено на виконанні практичних завдань. Для успішного завершення курсів необхідно не лише відвідувати лекції, а й ефективно організовувати свій час для самостійної роботи.

Дамо слово нашим студентам!

Юрій відвідував курси PoC Smart City. Дізнався про курс через університетську програму GlobalLogic у КПІ. У рамках цієї програми компанія активно співпрацює з багатьма технічними університетами в Києві, Харкові, Львові та Миколаєві.

  • Курс дав змогу покращити свої знання в Linux, С, С++ та в Embedded в цілому. Також він дав можливість працювати з реальним проєктом та спробувати себе в ролі розробника. Все було чітко, зрозуміло та доступно.  Для мене основними перевагами навчальних програм від GlobalLogic є можливість отримати сучасні та необхідні знання у сфері розробки ПО, а також можливість зустрітись з реальними задачами в цікавих проєктах,- Юрій (Junior Software Engineer, Consultant, GlobalLogiс)

Олександр успішно пройшов курс GL ProCamp та тепер теж є частиною проєкту у GlobalLogic.

  • Дізнався про курс вже бувши частиною одного проєкту GlobalLogic. Зареєструвався, пройшов інтерв’ю на курси. Для студента зі знанням С (ким я був на той момент) це було не складно. Курс дав знання про ядро Linux, які стали мені у пригоді на усіх подальших проєктах, –  Олександр (Trainee Software Engineer, Consultant, GlobalLogic Ukraine), відвідував Linux Kernel GL ProCamp.

І результат вочевидь вартий цього. Курси дають можливість структурувати теоретичні знання, використати їх на практиці, зустріти та подолати різні труднощі, навчитися розв’язувати проблеми.

  • Лекції – це найчастіше теорія, але знання потрібно закріплювати на практиці. Без практики це більше схоже на прослуховування доповідей з конференції, з практикою тренінг перетворюється в повноцінне навчання. Також на практиці студент може зіткнутися з рішенням нових завдань і отримати більше досвіду в суміжних областях, а тренер при цьому вкаже на помилки або запропонує правильні підходи, – Руслан Біловол (Associate Manager, Engineering, Consultant, Couch, GlobalLogic Ukraine).
Що далі?

Як правило, до кінця курсу залишаються найкращі й найбільш дисципліновані студенти.

Завершення GL BaseCamp — вже сам по собі гарний старт для кар’єри в IT.

Ті, хто проявив себе з найкращої сторони протягом навчання, отримують можливість (запрошення на інтерв’ю) долучитись до проєктів GlobalLogic. Крім досвіду взаємодії з командою та розв’язання реальних задач, кожен trainee отримує:

  1. Ментора, який допомагає, підтримує та дає цінні настанови
  2. Індивідуальний план розвитку, створений з урахуванням цілей людини. Що це таке та як працює – можна дізнатись у цій колонці.
  3. Можливість будувати кар’єру та професійно зростати. Детальніше про кар’єрні цілі та їх коректне формування можна прочитати тут.
Корисні поради

Наприкінці колонки хочеться пригадати невеличкі лайфхаки, які б допомогли тим людям, що тільки починають свій професійний шлях в IT.

  • Фріланс

Як казав Генрі Форд: “Якщо у тебе щось не вийшло, то це чудова можливість почати все спочатку, але по-іншому”. Навіть якщо після курсів потрапити на бажаний проєкт не вийшло, є час аби перепочити, поглибити свої знання та спробувати себе на менших проєктах на базі фрілансу. Плюс цього шляху – це комерційні рішення, а не теоретичні міркування. Розробник вчиться комунікувати з клієнтом, вчиться дотримуватись дедлайнів, тощо. Практичні навички, отримані на фрілансі, згодом допоможуть у роботі на проєкті.

  • Не нехтувати літературою

Читати книги з програмування декому здається моветоном, але насправді фундаментальні речі незмінні й саме професійна література може допомогти заповнити пробіли у знаннях.

  • Робити те, що подобається

Не слід бігти за трендами, слід обирати ту сферу, до якої лежить душа.

А ще, звісно, треба пробувати й старатися. І ваш перший справжній проєкт у компанії вашої мрії — не за горами.

Top Insights

Python: чому вивчати та з чого почати?

Python: чому вивчати та з чого почати?

InsightsSoftwareAutomotiveCommunicationsConsumer and RetailFinancial ServicesHealthcareManufacturing and IndustrialMediaTechnology
Тонкощі CV або Як скласти та куди надіслати, щоб отримати пропозицію мрії про співпрацю

Тонкощі CV або Як скласти та куди надіслати,...

HRAutomotiveCommunicationsConsumer and RetailFinancial ServicesHealthcareManufacturing and IndustrialMediaTechnology
CI/CD для JS розробників. Частина перша – теорія

CI/CD для JS розробників. Частина перша – теорія

DevelopmentSoftwareAutomotiveCommunicationsConsumer and RetailFinancial ServicesHealthcareManufacturing and IndustrialMediaTechnology
Soft and Hard Skills: Що важливіше? Розповідь одного рекрутера

Soft and Hard Skills: Що важливіше? Розповідь одного...

HRAutomotiveCommunicationsConsumer and RetailFinancial ServicesHealthcareManufacturing and IndustrialMediaTechnology

ТОП автори

Volodymyr Nos

Volodymyr Nos

Lead Software Engineer, Engineering, GlobalLogic

Mariia Krapyvka

Mariia Krapyvka

Specialist, GlobalLogic

Dmytro Haidenko

Dmytro Haidenko

Senior Test Engineer, Quality Assurance, GlobalLogic

Dmytro Ryabokon

Dmytro Ryabokon

Director, Engineering, GlobalLogic

Roman Ostash

Roman Ostash

Lead Software Engineer, Engineering, GlobalLogic

Категорії блогів

  • URL copied!